Svíčková na smetaně

Svickova_hotova

Svíčkovou omáčku není jistě nutné představovat, protože ji zná nejen celý český národ, ale určitě si našla příznivce i mezi cizinci.

Většina lidí se shodne na tom, že jim svíčková omáčka moc chutná, ale různí se názory ohledně houskových knedlíků. Někdo si je zamiluje ihned, ale někomu na poprvé nechutnají, protože pro ně mají divnou konzistenci i chuť.

Svíčková patří mezi nejoblíbenější české hutnější omáčky, které sice neodpovídají nynějším trendům zdravé výživy, ale my si myslíme, že je to dobrota, která stojí za trochu námahy a času, a proto se připravuje k slavnostnějším příležitostem jako jsou nedělní obědy, rodinné oslavy či svatby.

Těšte se na chválu a vylízané talíře!!! :)) 

     


Recept na:

4 porce


Čas přípravy:

30 minut


Celkový čas:

1 hodina 50 minut

               

Ingredience:

Svickova_suroviny

Postup: 

Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistěte a nakrájejte na menší kostičky a dejte do větší misky, která se dá uzavřít.

Maso omyjte pod studenou vodou a osušte papírovou utěrkou.

Maso osolte, opepřete a prošpikujte slaninou (nakrájenou na proužky).

Svickova_maso

Vložte do pánve máslo a počkejte až se rozehřeje, poté přidejte maso a zprudka opečte ze všech stran.

Orestované maso vložte do misky s kořenovou zeleninou, přelijte rozpuštěným máslem a přidejte koření – bobkový list, pepř, nové koření, také rajčatový protlak a vše promíchejte. Nechte marinovat přes noc.

Svickova_maso_hotove

Na finální úpravu vám doporučujeme tyto dva prověřené způsoby:

1.

  • maso vyndejte a zeleninu i s kořením orestujte v hrnci, přidejte třtinový cukr a nechte zkaramelizovat
  • poté vložte maso a vše zalijte horkou vodou (vývarem) a nechte za občasného míchání vařit, dokud nebude maso měkké (1,5 - 2 hodiny)
  • hotové maso vyndejte z hrnce, zakryjte alobalem a nechte odpočinout
  • z omáčky vyndejte celé koření i bobkový list a směs rozmixujte, pokud se vám bude zdát málo hladká, propasírujte přes síto
  • do omáčky přilijte smetanu a dochuťte octem či citrónem, podle toho, jestli máte omáčku rádi kyselejší či sladší
  • maso rozkrájejte přes vlákno na plátky a vraťte do hrnce prohřát

2.

  • vše z uzavíratelné nádoby přendejte do pekáče, posypte cukrem, přidejte šťávu z půlky citrónu a podlijte horkou vodou či vývarem
  • přikryjte alobalem či jiným pekáčem a za občasného míchání nechte péci 1,5 - 2 hodiny
  • až se vám bude zdát, že maso měkne, nechte už pekáč otevřený, aby maso i omáčka chytly barvu
  • hotové maso vyndejte z pekáče, zakryjte alobalem a nechte odpočinout
  • z omáčky vyndejte celé koření a směs rozmixujte, pokud se vám bude zdát málo hladká, propasírujte přes síto
  • do omáčky přilijte smetanu a dochuťte octem či citrónem, podle toho, jestli máte omáčku rádi kyselejší či sladší

Svickova_smetana

Maso rozkrájejte na plátky a vraťte do hrnce prohřát.

Podávejte s houskovým knedlíkem (nejlépe s domácím – RECEPT ZDE), plátkem citrónu, brusinkami a šlehačkou.

PŘEJEME DOBROU CHUŤ!
 Svickova_hotova

TIP PRO VÁS - před špikováním dejte proužky slaniny na 5 minut do mrazáku, lépe se s nimi špikuje :)


 

like 
Líbil se Vám článek? Sdílejte!            

​​​​​​​​​​​​ 

Navštivte také náš obchod

Darkové sady koření

Dárkové sady

Od 299 Kč

Neváhejte a udělejte radost sobě i svým blízkým!

koření pepř

Výběrové koření

Od 39 Kč

Proč si ale vaření trochu nezpestřit? Objevte nové druhy koření!

Mlýnky na koření

Mlýnky na koření

Od 199 Kč

Máte rádi vůní čerstvě namletého koření? Vyzkoušejte naše mlýnky!