Houskový knedlík - kynutý

Knedlik_5

Knedlíky jsou základem v kuchyních střední a východní Evropy. To, co začalo jako způsob opětovného použití staršího pečiva, se samo o sobě stalo plným a chutným pokrmem. Recepty na houskové knedlíky se v různých regionech liší, ale obecně se k jejich vazbě používá buď mouka nebo starší pečivo, droždí (nebo jiné kypřicí prostředky), vejce, sůl a kapalina. Pak mohou být přidány bylinky, sušené maso, tuk a další přísady.

Sladké i slané knedlíky, jako je náš recept na houskový knedlík, jsou dnes považovány za součást českého národního kulinářského dědictví. České knedlíky se jednoduše připravují z mouky, mléka, vajec a ztvrdlých kostek pečiva, které se tvarují do bochníku nebo rohlíku. Poté se vaří, krájejí na plátky a servírují. Jsou ideální k nasáknutí spousty omáčky, která se obvykle podává k pečenému vepřovému karé, k pečenému vepřovému s kysaným zelím, k pečené huse či kachně, k hovězí pečeni, ke koprové omáčce a ke guláši.  

 

     


Recept na:

8 porcí


Čas přípravy:

20 minut

+ 80 minut kynutí


Celkový čas:

2 hodiny 10 minut

               

Ingredience:

 Na těsto:

  • 2ks staršího rohlíku
  • lžička soli
  • 42g droždí (1kostka)
  • 2 ks vejce
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 lžička cukru krupice
  •  dle potřeby-0,5l mléka 

 Svickova_suroviny_1

Postup: 

  • Mléko nalijte do větší nádoby a zahřejte. Mléko by mělo být horké, nikoliv vařící. Odlijte asi 100ml, přidejte cukr, zamíchejte a rozdrolte do něj kostku droždí. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít.

Svickova

  • Nakrájejte si rohlíky na malé kostičky, mouku si prosijte přes sítko do větší misky. Zamíchejte do ní sůl, vejce, zbytek mléka a kvásek.

Knedlik_1

  • Vypracujte těsto do hladka a přidejte na kostičky nakrájený rohlík. Těsto vložte do čisté velké mísy, posypejte lehce moukou a přikryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu.

Knedlik_2

  • Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Knedlik_3

  • Když je těsto vykynuté, rozdělíme jej na 3-4 stejně velké kusy, které jednotlivě propracujeme a vytvarujeme z nich válečky. Nechte je dalších 20 minut kynout pod utěrkou.

Knedlik_4

  • Do vroucí osolené vody vložte knedlíky, zamíchejte, aby se nepřilepily na dno. (max. 2 kusy, jejich objem se zvětší)
  • Podle velikosti vařte knedlík 20-30 minut. V polovině vaření knedlík otočte.
  • Uvařené knedlíky vyndejte a propíchejte je vidličkou, aby se nesrazily.

Knedlik_5

  • Knedlíky nakrájejte nožem či nití na stejně široké plátky a podávejte k omáčkám jako je svíčková, koprová či guláš. 

Svickova_hotova


 

like 
Líbil se Vám článek? Sdílejte!            

​​​​​​​​​​​​ 

Navštivte také náš obchod

Darkové sady koření

Dárkové sady

Od 299 Kč

Neváhejte a udělejte radost sobě i svým blízkým!

koření pepř

Výběrové koření

Od 39 Kč

Proč si ale vaření trochu nezpestřit? Objevte nové druhy koření!

Mlýnky na koření

Mlýnky na koření

Od 199 Kč

Máte rádi vůní čerstvě namletého koření? Vyzkoušejte naše mlýnky!