Kurkuma: Zdravé koření

Kurkuma: Zdravé koření

Co je kurkuma?

Kurkuma se získává z kořenových oddenků, podobně jako zázvor či kosatce, z rostliny zvané kurkumovník dlouhý pocházející z jihovýchodní Asie. Daří se mu v teplých, vlhkých podmínkách a roste planě v lesích. Rostlina tvoří větvené, žluté až oranžové, aromatické oddenky, které se každý rok sbírají. Stonky se uvaří a posléze usuší a rozemelou na žlutý prášek. Jméno vzniklo z arabského slova kurkum, což znamená šafrán. Šafrán je ale výrazně dražší a voní i chutná zcela odlišně. Kurkumu můžeme využít v různých odvětvích - ve zdravotnictví, potravinářství, barvení textilií i ke kosmetickým účelům.

 

 turmeric-3251560_1280

Někdy se nazývá Golden Spice (Zlaté Koření) nebo indický šafrán, protože nahrazovala drahý šafrán. Pro svou žlutooranžovou barvu je kurkuma spojována v mnoha kulturách se sluncem. Kurkuma je rostlina s dlouhou historií léčivého použití, která se datuje téměř 4000 let zpět. Kořen kurkumy byl používán v indickém i čínském vaření a jeho léčivé přínosy jsou stejně ceněné jako jeho jedinečná chuť.

 

Využití kurkumy v kuchyni:

Kurkuma se používá v jihoasijské a blízkovýchodní kuchyni. Kurkuma patří do worcesterské omáčky a anglické hořčice piccalilli a hlavně do indické směsi koření kari, které dává jasně žlutou barvu. Přidává se také do pokrmů z masa, zeleniny, do omáček a receptů hlavně thajských, indických a vietnamských. Zlatou barvou kurkumy můžete vylepšit vaši hořčici, vařenou rýži, omáčky, salátové dresinky a polévky.

Kurkuma je rozpustná v oleji a to znamená, že abychom z ní měli co nejvíce tělu prospěšných látek, je potřeba ji kombinovat s tukem, jako je olivový či kokosový olej. Nejlépe ale uděláte, když si budete kurkumu přidávat do vašeho jídla. Nejenže vaše pokrmy krásně zbarví a bude mít úžasnou vůni, ale i také budete vědět, že děláte něco pro své zdraví.

 

Kurkuma a zdraví:

Kurkuma má také řadu zdravotních přínosů. Protizánětlivé účinky kurkumy byly dobře prozkoumány. Výzkum ukazuje, že kurkuma má protirakovinné účinky, příznivě ovlivňuje zažívání i funkci ledvin. Zbavuje tělo rezistentních virů, mikrobů a bakterií. Kurkumový papír se používá při testu zásaditosti a kyselosti.

Pro příjemnou žlutou barvu se našlo využití i při barvení textilií případně velikonočních vajíček.

Navzdory chytrému marketingu a mediálním humbukům žádný doplněk stravy nemůže dělat zázraky, pokud jinak neudržujete principy zdravé výživy. Jestli Vašemu životu vládne chronický stres, spánkový deficit a sedavý způsob života, je na čase se zamyslet nad Vaší budoucností. K prvotním impulsům může patřit změna jídelníčku na antioxidanty bohatá strava. Ta zahrnuje například ryby, množství listové a kořenové zeleniny, ořechy, semena a ovoce obsahující množství vlákniny a přírodního cukru. Obohaťte jídlo o čerstvé bylinky a koření, včetně organického prášku z kurkumy a jistě pocítíte změnu k lepšímu.

 kurkuma_caj

Čaj z kurkumy:

Recept:

  • 0,5l vody
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička mletého nebo celého hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice nebo 1 celá

 

Do hrnce nalijte vodu, přidejte kurkumu, hřebíček, skořici a vařte deset minut. Pokud budete používat celé koření, čaj slijte. Nalijte do hrnečku a dochuťte medem a citronovou šťávou. Pokud se vám bude zdát moc kyselý, přidejte lžičku medu. Vše promíchejte a už si ho jen vychutnejte. Doporučuje se pít jeden šálek čaje denně.

 

Hlavní výhody čaje z kurkumy:

  • Očista těla
  • Podpora trávení
  • Podpora imunitního systému
  • Snížení cholesterolu
  • Zmírnění bolesti kloubů
  • Má protizánětlivé účinky
Líbil se Vám článek? Sdílejte!            

​​​​​​​​​​​​ 

Navštivte také náš obchod

Darkové sady koření

Dárkové sady

Od 250 Kč

Neváhejte a udělejte radost sobě i svým blízkým!

koření pepř

Výběrové koření

Od 35 Kč

Proč si ale vaření trochu nezpestřit? Objevte nové druhy koření!

Mlýnky na koření

Mlýnky na koření

Od 170 Kč

Máte rádi vůní čerstvě namletého koření? Vyzkoušejte naše mlýnky!