Jablečný tvarohový koláč

FB_pageMail_kontaktprint2

 P3120197_1

Přijdete po těžkém dni domů a jediné na co jste schopni myslet je, že si konečně dáte ten výborný jablečný koláč, co jste si včera upekli. Křupavá kůrčička zespoda i navrchu a neodolatelná náplň ze šťavnatých jablek. Co víc si přát?

Nejlepší je koláč teplý s vanilkovou zmrzlinou a posypaný skořicí. Tento koláč Vám jistě zlepší náladu a zažene chmury. Náplň můžete připravit ve vícero variantách dle sezonního ovoce a vždy Vám bude chutnat. Tento recept je na koláč s jablky, ale můžete vyzkoušet i s ostružinami, borůvkami, jahodami či rebarborou. Jablečný je samozřejmě klasika, která je oblíbená po celém světě.

Koláčem potěšíte svou rodinu i známé a zaplesají i Vaše chuťové pohárky. Je to jedinečný a tradiční zákusek už po staletí. Tak bez dalších průtahů, pojďte se pustit do jeho přípravy, ať už je hotový.

    

     


Recept na:

8 porcí


Čas přípravy:

0 hodin 30 minut


Celkový čas:

1 hodina 15 minut

               

Ingredience:

Těsto:

  •     250g máslo (Hera)
  •     250g hladká mouka
  •     250g měkký tvaroh

Náplň:

  •     500g jablek
  •     1 lžíce skořice
  •     Lískové oříšky
  •     2 lžíce strouhanky
  •     Rozinky

 Na potření těsta:

  •     1 vejce

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si do kulaté formy o průměru 20 cm pečící papír nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

Mouku prosejte sítem na vál, přidejte na kousky nakrájené změklé máslo a kousky rozdrobený tvaroh

P3120136

 

Vypracujte hladké těsto, které nechte v lednici odpočinout.

Mezitím si oloupejte jablka a nastrouhejte na hrubém struhadle. K jablkům přidejte skořici, nadrobno nasekané lískové oříšky a rozinky, které si můžete namočit do rumu. Pokud je směs tekutá, přidejte lžíci kukuřičného škrobu, tím se směs zahustí.

P3120159

 

2/3 těsta rozválíte, vyložíte jím vymazanou dortovou formu, udělejte vyvýšené okraje, posypejte strouhankou a naplňte směsí jablek.

P3120170

 

Ze zbylého těsta nakrájejte proužky a vytvořte na koláči mřížku, kterou potřete rozšlehaným vajíčkem.

P3120179_1

 

Dejte do trouby a pečte 30 - 45 minut na 180°C dokud není koláč zlatavý a propečený.

Koláč krájejte až po vychladnutí.

P3120197_1

 

 


 

like

 

Sada_mala_RS   DSC01508_small   DSC01302
Button_darkove_sady2   Button_KORENI2   Button_smesi1

 

 

Koment