Okurkový salát

okurkový salát_1

Všichni rádi jezdíme na dovolenou a ti z vás, kteří navštívili v létě Řecko, určitě ochutnali jejich nedostižný dip zvaný tzatziki. Recept pochází z Řecka, ale v různých variantách jste se s ním mohly setkat po celém světě.

Tzatziki se podává jako samostatný předkrm nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Původní recept má jako přísadu řecký jogurt, který je velice hustý a tzatziki jsou po něm tuhé. U nás řecký jogurt nahrazujete klasickým bílým jogurtem či zakysanou smetanou, proto ho máte řidší a neříkáte mu tzatziki ale okurkový salát se smetanou. Přidáváme do něj sůl a pepř, ale pro zvýraznění chuti určitě přidejte koření Tzatziki, které váš salát pozvedne a připomene vám hezké zážitky z dovolené.

V létě při grilování je nepostradatelný díky své svěží chuti a nejlépe se hodí k pečenému a grilovanému masu.

     


Recept na:

4 porce


Čas přípravy:

 15 minut


Celkový čas:

 15 minut

               

Ingredience

  • 2 salátové okurky
  • 1 zakysaná smetana (řecký jogurt)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivový olej
  • 1 lžička salátové koření
  • 1 lžička koření Tzatziki
  •  sůl, pepř, kopr dle chuti

Postup:

Salátové okurky oloupete, omyjete studenou vodou a nastrouháte na hrubém struhadle do větší misky.

Nastrouhané okurky posolíte, promícháte a necháte 5 minut stát, aby pustily vodu.

Vodu z okurek slijete a důkladně vmíchejte zakysanou smetanu či řecký bílý jogurt.

Následně přidejte do okurek salátové koření, tzatziki, pepř a oloupaný, prolisovaný česnek.

Dle chuti můžete přidat ještě čerstvý kopr, sůl či pepř.

Salát se výborně hodí jako příloha ke grilovanému masu, či jako hlavní jídlo s křupavou bagetkou.

okurkový salát_1

 


 

like