Okurkový salát

FB_page Mail_kontakt print2

okurkový salát_1

 

Okurkový salát – české tzatziki

Všichni rádi jezdíme na dovolenou a ti z Vás, kteří navštívili v létě Řecko, určitě ochutnali jejich nedostižný dip zvaný tzatziki. Recept pochází z Řecka, ale v různých variantách jste se s ním mohly setkat po celém světě.

Tzatziki se podává jako samostatný předkrm nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Původní recept má jako přísadu řecký jogurt, který je velice hustý a tzatziki jsou po něm tuhé. U nás řecký jogurt nahrazujete klasickým bílým jogurtem či zakysanou smetanou, proto ho máte řidší a neříkáte mu tzatziki ale okurkový salát se smetanou. Přidáváme do něj sůl a pepř, ale pro zvýraznění chuti určitě přidejte koření Tzatziki, které Váš salát pozvedne a připomene Vám hezké zážitky z dovolené.

V létě při grilování je nepostradatelný díky své svěží chuti a nejlépe se hodí k pečenému a grilovanému masu.

 

     


Recept na:

4 porce


Čas přípravy:

 15 minut


Celkový čas:

 15 minut

               

Ingredience

  • 2 salátové okurky
  • 1 zakysaná smetana (řecký jogurt)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivový olej
  • 1 lžička salátové koření
  • 1 lžička koření Tzatziki
  •  sůl, pepř, kopr dle chuti

Postup:

Salátové okurky oloupete, omyjete studenou vodou a nastrouháte na hrubém struhadle do větší misky.

 

Nastrouhané okurky posolíte, promícháte a necháte 5 minut stát, aby pustily vodu.

 

Vodu z okurek slijete a důkladně vmíchejte zakysanou smetanu či řecký bílý jogurt.

 

Následně přidejte do okurek salátové koření, tzatziki, pepř a oloupaný, prolisovaný česnek.

 

Dle chuti můžete přidat ještě čerstvý kopr, sůl či pepř.

 

Salát se výborně hodí jako příloha ke grilovanému masu, či jako hlavní jídlo s křupavou bagetkou.

okurkový salát_1

 


 

like

 

Sada_mala_RS   DSC01508_small   DSC01302
Button_darkove_sady2   Button_KORENI2   Button_smesi1