Ghí - Indické přepuštěné máslo

19

Ghí je můj oblíbený tuk na vaření. Používá se jako máslo, ale všechna mléčná sušina a voda z něj byla vařením odstraněna a zůstal vám pouze čistý tuk, který vypadá jako tekuté zlato a voní po oříšcích.

Můžete ho používat stejně jako máslo. Vydrží vám i rok, bez nutnosti mít ho v lednici a klidně si ho můžete namazat i na chleba.

Ghí a zdraví

Ghí je zdroj vitamínů A,D,E a K. Ghí mohou používat i lidé se zdravotními potížemi, kteří mají například intoleranci na laktózu, lepek nebo záněty trávicího traktu. Ghí obsahuje mimo jiné i kyselinu máselnou, která chrání střeva a působí protizánětlivě. Také udržuje hladinu inzulinu v těle.

Ghí vyhledává stále více lidí, kteří mají zájem o zdravější způsob stravování a proto je velice populární na vaření při různých typech stravování jako je paleo, keto, low carb (nízko-sacharidová) či raw strava.

Má naprosto vynikající chuť i vůni a také vysoký kouřový bod, který určuje kdy se začne tuk přepalovat, a proto na něm můžete smažit bez zvýšených zdravotních rizik.  

Příprava vašeho ghí, jak jistě zjistíte je velice snadný a rychlý proces. Stačí vám na to i s přípravou 30 minut. A uvidíte, že nic se nevyrovná smaženému řízku na přepuštěném másle. Lahůdka! Tak jdeme na to!

     


Recept na:

750 ml


Čas přípravy:

10 minut


Celkový čas:

 30 minut

            

Co budete potřebovat

  • střední kastrůlek (pokud máte s nepřilnavým dnem)
  • větší lžíci
  • kovové sítko
  • plátýnko
  • vařečka či metlička
  • skleněná nádoba s víčkem na uchování

Ingredience:

  • 1kg nesoleného másla

  1

Postup: 

Začněte s tím, že si máslo nakrájíte na kostičky 2x2cm, aby se vám lépe a rovnoměrněji rozpouštělo.

Dejte do kastrůlku na střední plamen a nechte pomalu rozpouštět a párkrát ho zamíchejte.

Po chvíli se na povrchu začne tvořit tlustá vrstva bílé pěny. Všimněte si, jak světlou žlutou barvu máslo má.

Pokud chcete, můžete pěnu odebírat, aby byl proces rychlejší. Pokud ne, nechte máslo vřít a pěna sama zmizí v procesu vaření.

Pokračujte v míchání a počkejte, až začne máslo vřít. V té chvíli snižte plotýnku na nejmenší plamen.

Dalších asi deset minut už míchejte jen občas. Jen pozorujte, jak začne pěna mizet, a dělají se větší bublinky.

Až bude máslo zbarvené do medova a začne se na něm dělat nová tenčí pěna, budete mít hotovo.

Vše vám popíšeme ještě u fotek.

2

Dejte máslo do hrnce a začněte pomalu rozpouštět. Na této fotce už je máslo v tekutém stavu a začíná se dělat pěna.

Hořák dejte na nejmenší plamen.

3

Oddělenou pěnu můžete sbírat lžící a použít ji třeba do kaše, na brambory či do dezertů.

(pokud nemáte intoleranci na laktózu nebo alergii na lepek)

4

5

6

7

Pokračujte ve vaření, máslo se začne pomalu pročišťovat a bílkoviny se budou usazovat na dně hrnce.

8

9

Máslo začíná hlasitě praskat a vytvářejí se vetší bubliny.

10

11

Když praskání přestane a na povrchu se začne vytvářet nová pěna, jste skoro u konce.

12

13

Když se pěna pročistí, vypněte plotýnku a 5 minut nechte vychladnout.

14

15

Až se povrch pročistí, vychladlé ghí nalijete přes sítko a plátýnko do uzavíratelné nádoby nejlépe skleněné.

16

Takto vám zůstanou v plátýnku usazeniny.

17

Vaše tekuté zlato je hotové.

18- úvodní foto

Ghí nechte minimálně 24H stát, aby ztuhlo. Je to dlouhý proces, buďte trpěliví.

Až ztuhne, skladovat se může jak v lednici, tak i při pokojové teplotě (změna skupenství nevadí).

19

 

 


 

like